Det sker der i kroppen, når du får en kropsmassage.

Hvad er massage?

Har du brug for hjælp til dine smerter i kroppen?
Trænger du til forkælelse?
Eller vil du gerne vide mere om hvad er massage?

Måske finder du lige, hvad du har brug for i dette blog indlæg omkring hvad er massage.

Hvad er fysiurgisk massage

Hvad er massage og hvad effekt har det på vores krop?

Massage er en behandlingsform, hvor man bruger forskellige teknikker og greb på kroppen. Ofte bruger man hænderne, men man kan også bruge underarme, albuer, fødder eller redskaber til at udføre behandlingen.

Musklerne i kroppen:

Når du for en massage vil den stimulere vores blodcirkulation i kroppen og affaldsstofferne vil blive fjernet gennem vores lymfesystem. Du kan f.eks få affaldsstoffer i kroppen ved at løbe en tur, sidde foran computeren i en længere periode og når du oplever at du er meget stresset. Vores muskler i kroppen udgør ca. 40% af vores kropsvægt. De har en stor betydning for, hvordan vores krop hænger sammen og udskiller affaldsstoffer i form af urinstof, mælkesyre som ophober sig i kroppen og kultveilte.

Affadsstofferne i kroppen:

Vores krop er i stand til at “gøre” rent og lede affaldsstoffer ud af kroppen. Du kan få hjælp til denne proces med massage. Massage er med til at give en bedre blodcirkulation, som hjælper med at transpoterer nærigsstoffer
og ilt ud til kroppens celler.
Men vores affaldsstoffer bliver også transporteret med blodet væk fra cellerne. En massage kan hjælpe på at få vores lymfesystem igang, som gør at vores krop har en bedre udrensning af affaldsstoffer.

Bindevævet i kroppen:

Vores bindevæv har en stor betydning for, hvordan vores muskler og sener har det. Det er depot for f.eks affaldsstoffer og fedt. Det består af kollagen og elastin, som gør det mere stift end muskelvæv. Når du får massage er det derfor en god ide, at der også er fokus på bindevævet i kroppen, da det hjælper på at fjerne affaldsstoffer.

Vores nervesystem:

Massage kan være med til at få kroppen til at slappe af og udskille forskellige hormoner i kroppen som f.eks oxytocin, der er med til at få os til at slappe af. Det har en god effekt på vores nervesystem. Mange føler sig ofte glade, afslappet og rolige efter en massage behandling. Når kroppen masseres aktiveres det parasympatiske nervesystem.

Hvad er massage godt for?

Der kan være flere fordele ved at få en behandling.
Effekten kommer an på, hvad dit problem er og hvad den ønskede effekt skal være. Kroppen reagere forskelligt på en behandling og man opnår størst effekt ved at få flere behandlinger over en bestemt periode.

Der er lavet flere studier over effekten af massage. Cochrane Library har en database med artikler: low-back pain og mechanical neck disorders.

Massage kan hjælpe dig med mange forskellige problemer som
opstår i kroppen.
Her nedenfor er en liste over hvad massage f.eks kan være godt for:

Hvordan foregår en massage behandling?

Normalt når man er til den første massage behandling vil man første gang opleve en sammensætning af en konsultation og behandling. 
Ofte begynder behandleren at stille klienten spørgsmål som er med til at danne et overblik over, hvilke problemer man har.

Hvis du aldrig har prøvet at få en massage før kan det være svært at vide, hvordan en behandling skal foregå. Under samtalen ved første behandling er alle oplysninger du giver behandleren fortrolige og personen har tavshedspligt. Ofte vil en behandling foregå i rolige omgivelser, hvor behandleren går ud af rummet så du kan klæde om. Du vil aldrig blive bedt om at tage trusser og bh af eller underbukser.

En behandling foregår med olie og afhængigt af behandlingen benyttes f.eks massage teknikker som effleurage, petrissage, tapotement eller lette rytmiske bankeslag, vibrering eller rystelser af musklerne og friktion.

Under behandlingen vil de dele af din krop, som ikke behandles være dækket til, og du skal føle dig tryg under hele behandlingen, og alle blufærdigheds grænser altid skal respekteres. Nogle mennesker oplever at det godt kan være grænseoverskridende første gang man skal ligge halv nøgen overfor et andet menneske man ikke kender.
Det er en meget narturlig følelse, men husk på at behandleren ser halv nøgne mennesker hver eneste dag, det er jo trods alt behandlerens arbejde.

Gode råd at lytte og se efter

En god huske regl er at når du for en massage af f.eks ryg skal du også have massage af brystet. Vores krop hænger “sammen” og har derfor brug for at der er synergi imellem de steder på kroppen du får massage.

En god behandler ved, at hvis du har ryg problemer at der også skal være fokus på andre områder af din krop.
Derfor er det godt at vide, hvis behandleren kun fokuserer på dit problem og ikke andre steder på kroppen, at vælge en ny behandler, da hele kroppen har brug for at blive aktiveret.

Drik altid masser af vand, når du er færdig efter en massage, da vores krop bliver aktiveret og vores blodcirkulation bliver øget.
Dette betyder at affaldsstofferne i kroppen har nemmere ved at komme ud af kroppen. Jo mere vand vi drikker jo hurtigere kan vi tisse affaldstofferne ud. 

Hvis du er i tvivl om behandleren er professionel kan du altid tjekke anmeldelser og klient udtalelser fra internettet. 
Du kan spørge behandleren og han eller hun er “RAB” godkendt.

Samtale:

Efter samtalen undersøger behandleren de steder som klienten har smerter, nedsat bevægelsesfrihed eller andre gener. Under en behandling er påklædning en vigtig faktor. Man bliver bedt om at klæde sig af i det omfang som er nødvendigt for at kunne udføre en behandling.
Resten af kroppen som ikke skal masseres bliver dækket med et håndklæde eller lagen. Det er vigtigt at man altid føler sig tryg og i gode hænder, Derefter bliver man bedt om at ligge sig op på massage briksen. Andre steder kan det foregår på f.eks på en stol eller på gulvet. En behandling foregår med olie og afhængigt af behandlingen benyttes f.eks massage teknikker som effleurage, petrissage, tapotement eller lette rytmiske bankeslag, vibrering eller rystelser af musklerne og friktion.

Hvornår burde du ungdå at få massage?

Her er et par eksempler på, at man burde undgå massage… 

  • Hvis man har høj feber
  • Hvis man har betændelse / inflammation i kroppen (undgå massage i det område)
  • Hvis man har akutte skader 
  • Hvis man lider af en smitsom hudlidelse 
  • Hvis man har knoglebrud eller kræftsvulster 

Husk altid at tale med din læge, hvis du er i tvivl. Du er altid velkommen til at konkakte Din Behandling vedrørende en tidsbestilling eller spørgsmål.

anastasia-dulgier-5242806-unsplash

Massage kan hjælpe din krop

Massage er altid en rar oplevelse, men det hjælper også din krop på flere områder. Det kan reducerer dit stressniveau, og hjælpe dig af med spændinger i kroppen.
I nogle tilfælde kan det nedsætte dit forbrug for smertestillende medicin.

Stress, angst og depression

Oxytocin. Kortisol. Serotonin. Dopamin. Det er svære ord, men de er vigtige at forstå, da massage er med til at frigive hormonerne i kroppen.

Vores krop producerer kortisol når vi er stresset. Hormonet er dårligt at have for meget af i kroppen, da det er med ti lat regulere dit stofskifte, og det vil nedbryde protein, fedt og glukose i din krop.

Oxytocinm serotonin og dopamin er vores “lykke hormoner” som gør at vi føler os glade, rolige og afslappet. 

Efter at have gennemgået flere massagestudier, konkluderede Touch Research Institute, der hører under University of Miami School of Medicine, at massage virker lindrende på angst og depression ved at påvirke kroppens biokemi. Bl.a. har man undersøgt niveauerne af stresshormonet kortisol hos 500 personer med stressrelaterede problemer, og der kunne man se, at massagen sænkede niveauet med op til 53 procent, og samtidig steg niveauet af neurotransmitterne serotonin og dopamin, der kan reducere stress. Man har også set, at brystkræftpatienter, der fik massageterapi, følte sig mindre deprimerede og vrede og havde mere energi.

Immunforsvar

Når vi får massage nedsættes vores kortisol i kroppen, hvilket har en negativ virkning på immunforsvaret. Derfor har massage en positiv effekt på vores immunforsvar og hjælper os med at være i en sund og rask tilstand.

Et studie fra University of South Florida har bevist, at 10 minutters massage tre gange om ugen, i tre uger, kan sænke blodtrykket hos patienter med forhøjet blodtryk. Som nævnt tidligere, kan massage mindske niveauet af stresshormoner. Da disse kan have en negativ indflydelse på immunforsvaret, har massage altså også en positiv inflydelse på immunforsvaret. Et hold amerikanske forskere fandt for eksempel, at en gruppe stressede studerende, havde et bedre immunforsvar og mindre angst, når de fik massage.

Få hjælp til smerter i kroppen

Der er en grund til at mange behandlere anbefaler at man får massage ofte og gerne flere gange på en måned. 
Når din krop bliver afspændt og løsnet op for stive muskler og led i kroppen, samt din blod cirkulation bliver stimuleret kan dette hjælpe på dine smerter.

Det kan f.eks hjælpe på sportsskader, hovedpine, og gigt, hvilket kan være med til at nedsætte dit forbrug af smertestillende medicin. Der er lavet et studie fra 2003, hvor man så at massage mod rygsmerter mindskede behovet for smertestillende medicin med ca. 36%
Yderligere, påvirker man de mange nervebaner, som sender velværesignaler til hjernen, når man rører huden, hvilket også er med til at lette smerterne

Læs flere artikler

(Visited 2.120 times, 1 visits today)