Kranio sakral terapi er en Manuel massageform
som påvirker kroppens nervesystem

Hvad er kranio sakral terapi?

Vil du gerne vide hvad kranio sakral terapi er?
Har du overvejet om denne behandlingsform er noget til dig?
Kranio sakral terapi er både til voksne, samt børn og unge.

Måske finder du lige, hvad du har brug for i dette blog indlæg omkring kranio sakral terapi.

Hvad er kranio sakral terapi?

Kranio Sakral terapi også forkortet (KST) er en blid dybdegående manuel massageform, hvor spændinger i det kranio sakrale system opløses ved hjælp af blide tryk og kan påvirke kroppens nervesystem.

Behandlingen frigør spændinger i de stærke membraner, forbedrer cirkulationen i hjernevæsken og løsner indeklemte nerver. Kranio sakral terapi bliver anset som at være en alternativ behandling. 

Det kranio-sakrale system

Det har til formål at løsne spændinger og skævheder i kroppen, der belaster det central neversystem, især omkring kranie, rygsøjle og korsben, Derfor er denne terapi behandling utrolig god til mange mennesker som er sensitive og har meget ondt i kroppen. Det kan derfor betegnes, at man arbejder med det enkelte menneskes energi og kroppens egne ressourcer med den hensigt at påvirke kroppen til at kunne helbrede sig selv. 

Det kranio-sakrale system består af: 
– Knoglerne i kraniet, rygsøjlen og korsbenet 
– Membranerne, der holder hjernen på plads i forhold til kraniets knogler 
– Hjernevæsken, som cirkulerer omkring hjernen 

I Kranio Sakral Terapien arbejder man målrettet med knogler, membraner, cerebrospinal væske, muskler og bindevæv og omkring det kraniosakrale system som er det system der omslutter centralneversystemet. 

Det omfatter også behandling af muskler, ligamenter, og de indre organer. Derfor har behandlingen indflydelse på både nerve-, hormon og immunsystemet og via dette vil der være effekt på hele kroppen. 

Massage og bivirkninger

Behandlingen kan derfor hjælpe på mange former for spændinger og smerter i kroppen, som f.eks kan komme fra: 

 • hovedpiner og migræne,
 • rygsøjlen og korsbenet kan afspændes,
 • søvnproblemer, koncentrationsbesvær, 
 • nakke- og kæbespændinger, 
 • for højt blodtryk og hjertebanken, 
 • svimmelhed, 
 • bekymring og angst, 
 • tinnitus, 
 • depression og modløshed. 

Problemer i bevægeapparatet: Rygsmerter, iskiassmerter, kroniske muskelsmerter, nedsat bevægelighed, piskesmæld, nedsat følesans, bækkenløsning og problemer med motorikken.

Hos børn og unge kan behandlingen hjælpe med f.eks ADHD, ADD og Aspergers syndrom og har stor effekt på mange andre symtomer i kroppen. Da børn og unge ofte er meget sensitive og har et godt nervesystem, vil de fleste børn og unge reagere godt på denne terapi behandling.

Har du prøvet forskellige slags behandlinger og endnu ikke følt at noget har hjulpet på dine smerter?

Som behandler er det er min filosofi at krop og sjæl hænger sammen, og derfor arbejder jeg udfra et holistisk menneskesyn. 

Hvordan virker kranio sakral terapi?

Kranio sakral terapi er baseret på opfattelsen af, at der i kroppen er en rytme kaldet den kranio sakrale puls, hvor hjernevæsken pumpes rundt i kroppen omkring rygmarven og hjernen 6-14 gange i minuttet, men der kan være variation.
I denne behandling arbejder man med kroppens egne ressourcer og det er en alternativ behandling. Tanken omkring er, at den kranio sakrale puls får knoglerne i kraniet, korsbenet og membranerne imellem knoglerne til at lave ganske små bevægelser.

Den kranio sakrale puls kan blive påvirket af forskellige impulser som f.eks stød, influenza og andre faktorer, som kroppen udsættes for. Dette kan give spændinger og dermed blokere bevægelserne i det kranio sakrale system og således påvirke den kranio sakrale puls. Behandlere søger derfor at fjerne spændinger og blokeringen, så den kranio sakrale puls igen er optimal, ved at anvende lette tryk.

Vigtige kranieknogler kranio sakral terapi
Mange oplever stor forbedring når man afspænder Jugularis nerven.

Kranio sakral terapi og dens virkning på kroppen

Denne blide behandlingsform aktiverer bl.a. kroppens egen genopbygning. Det sker ved at bindevævet slipper, hvormed der opstår et samarbejde med det centrale nervesystem. Dette samarbejde frigiver spændinger og genopbygger kroppen og dens balance. 

Selv vanskelige symptomer på kroppens ubalancer kan hjælpes med støtte fra ens eget nervesystem. Behandlingen frigør spændinger i de stærke membraner, forbedrer cirkulationen i hjernevæsken og løsner indeklemte nerver.

Overordnet har kranio sakral terapien følgende virkninger:

 • Genopretter balancen i centralnervesystemet 
 • Fjerner stress i kroppen 
 • Genopretter hormonbalancen 
 • Afspænder muskler og skelet 
Det er derfor vigtigt at vide hvilke bevægelser som KST-rytmen medfører i kroppen, da dette er med til at hjælpe behandleren til at afdække dysfunktioner og spændinger i kroppen, som kan afhjælpes med blide teknikker fra kranio sakral terapien.

Hvad er fysiurgisk massage

Hvad er biodynamisk kranio sakral terapi?

Den biodynamiske tilgang til behandlingen er det som både Sutherland, Upledger og Hugh Milne m.fl. kalder “cranial-osteopati”, som er baseret på læren om bevægelserne i kraniets og kroppens knogler, en mekanisk færdighed, der retter sig mod symptomer og kroppens egne ressourcer.

Biodynamisk kranio sakral terapi

Den biodynamiske tilgang til behandlingen er det som både Sutherland, Upledger og Hugh Milne m.fl. kalder “cranial-osteopati”, som er baseret på læren om bevægelserne i kraniets og kroppens knogler, en mekanisk færdighed, der retter sig mod symptomer og kroppens egne ressourcer. 

Betydningen af KST er at vi arbejder med kranie, korsben og behandling. Den biodynamiske tilgang er der hvor de energetiske, visionære, følelsesmæssige elementer i kroppen mærkes og bliver fremtrædende for hele behandlingsforløbet. Intentionen med denne form er faciliterende. 

Det er en dyb afspændings terapi, der bl.a. via nervesystemet og den energetiske tilgang, har en fantastisk effekt på alle spændinger og blokeringer i kroppen, uanset om de opleves fysisk eller psykisk. 

Alle mennesker har ressourcer i kroppen. Uanset om man er syg, træt, eller frisk kan man ved hjælp af teknikker fra den biodynamiske tilgang gå ind og hjælpe med at gå i dybden. Denne behandlingsform er især god til dem som ønsker at opnå en mere længerevarende effekt, end hvad der kan opnåes igennem andre manipulative tenikker. Fysiske og psykiske påvirkninger igennem livet fører dog ofte til ubalancer såsom spændinger og skævheder, som kroppen på den ene side indretter sig efter eller vænner sig til og på den anden side arbejder for at korrigere, så den kan vende tilbage til den naturlige balance. 

Det handler om at give en mere dybdegående, og nænsom oplevelse, hvor tryghed og at se “det hele menneske” er utrolig vigtigt. Man behandler kroppen med respekt og behandlingsformen er velegnede til akut og kronisk sygdom, traumatiske oplevelser, chok eller fysiske smerter og følelsesmæssige udfordringer.

Kranio sakral terapi og migræne

Der findes mange forskellige typer af migræne, som oftest omfatter en kraftig, dunkende hovedpine, typisk i den ene side af hovedet.
Du oplever måske symptomer nogle få dage inden et migræneanfald, såsom ændringer i dit humør, din appetit eller dit energiniveau.
Dine symptomer afhænger ofte af typen af migræne. Der er 12 migrænetyper, der er gode at kende.

Lad os starte med de tre mest almindelige migrænetyper:

Migræne uden aura

Migræne uden aura er den mest almindelige migrænetype. Anfald opleves ofte som kraftig, dunkende hovedpine, som regel i den ene side af hovedet, og varer mellem fire timer og tre dage.​

Migræne med aura betyder, at du kan have en aurafase, inden du får hovedpine. Aura omfatter en lang række neurologiske symptomer, der optræder umiddelbart inden hovedpinen og varer fra 5 til 60 minutter.

Migræne aura

Migræneaura uden hovedpine består af advarselstegn på migræne – aura, eller neurologiske symptomer – men selve hovedpinen indtræder ikke. <br>

Migræne og hovedpine

Migræne og hovedpine opleves meget forskelligt hos de fleste mennesker, og da vi alle er individuelle oplever nogle mennesker bedre resultat end andre.
Kranio sakral terapien tilpasses altid efter det enkelte menneske og hjælper kroppens egne ressourcer, og derved de spændinger samt skævheder som måtte sidde i kroppen. 

Dette medfører flere resultater i sammenhæng med hovedpine og migræne:

1) Hjernens store bindevævsmembraner, der adskiller hjernehalvdelene afspændes. Dette føles ofte som en spænding eller trykken indefra , der løsnes. Det er med til at lette et evt. træk/spænding, der kan føles fra tindingerne og toppen af hovedet og helt ned mod nakken og skuldrene. 

2) Der frigøres spændinger mellem leddene og knoglerne.
F.eks mellem rygsøjlen og korsbenet. 

3) Direkte nervefrigørelse af bestemte kranienerver der har været afklemt. Afspænding og åbning af bestemte blodkar, der løber til/fra hjernen, så blodforsyningen og bla ilttilførselen til hjernen bedres. Ofte føles afklemning her som, man er ”tung i hovedet” eller har en ”vattet fornemmelse”. 

4) Åbning og balancering af et nerveganglie bag overkæbens tænder, ved kæbeleddet, der bla løsner afklemning af den store ansigtsnerve, Trigeminus. Dette bevirker samtidig frigørelse af de fleste kæbesmerte.

Kranio sakral terapi 12 nerver
De 12 forskellige kranienerver,
nervesystem

Kranio sakral terapi og stressniveauet i kroppen

Der er mange lidelser og problemstillinger som Kranio Sakral Terapi kan hjælpe med, da behandleren arbejder med det perifere nervesystem og autonome nervesystem, hvor man primært har fokus på det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem (som er en del af det autonome nervesystem).

Det autonome nervesystem i kranio sakral terapi

Meget kort fortalt er det autonome nervesystem ude for viljens magt at kontrollere, og det står primært for at holde balance i kroppens indre organer f.eks (hvis blodtrykket eller kropstemperaturen falder)

Det kan opdeles i det sympatiske og det parasympatiske nervesystem.

 • Sympatikus er aktiv når vi er i bevægelse, aggressive eller stressede.
 • Parasympatikuser er omvendt – det er aktiv når vi slapper af, lader op eller fordøjer mad.

Formålet med KST er at give nervesystemet de bedste forhold at fungerer under. Med denne behandling hjælper man nervesystemet til at have en regulerende effekt og kan have stor betydning for at få det bedre i kroppen, da vores nervesystem har en stor og afgørende rolle i alle kroppens funktioner.

Stress og kranio sakral terapi

En af lidelserne som denne terapi behandling kan være god for er stress.
Når stressniveauet bliver for højt i kroppen kan det f.eks forårsage:

 • Depression og bekymringer 
 • Anspændthed og irritabilitet 
 • Koncentrationsbesvær 
 • Indlæringsproblemer 
 • For højt blodtryk 
 • Svimmelhed 
 • Hovedpine og migræne

Vores sympatiske nervesystem er med til at aktivere stress i kroppen og sætter bl.a hjerterytmen i vejret.

Derfor når stressniveauet i kroppen bliver for højt går det udover kroppens funktioner og der er mange forskellige reaktioner.

Massage og bivirkninger

Jeg tilbyder et skræddersyet behandlingsforløb, hvor vi arbejder intensivt og skaber resultater sammen.

Jeg tilbyder en gratis konsultation, hvor du kan få indblik i, hvordan du kan nå dine mål – og få et liv med færre smerter og mere bevægelighed! 

Hvilken behandlingsform skal du vælge?

Der er mange behandlingsformer som “overlapper” hinanden når det kommer til at hjælpe med smerter og skader i kroppen.

Alle former for behandling som f.eks kranio sakral terapi, kiropraktorer, fysioterapeutiske tiltag samt massører har forskellige manupulationsteknikker som kan være med til at hjælpe kroppen. Det kan være svært at svare på, da alle fagene har hvert deres område som de er gode til. Det kommer også an på hvilken slags behandling man selv er motiveret til og hvilke symtomer man har.

Kiropraktor

Hos kiropraktorer får man en både hurtig, men også hurtigtvirkende behandling, men man skal være indstillet på at leddene ofte ”knækker” under behandlingen. Den kan være god til et “hurtigt fix.”

Hos fysioterapeuter varer behandlingen over en længere periode, den er generelt mildere og man skal være indstillet på at lave øvelser hjemme. Det er ofte 15-20 minutters behandlinger.

Hos massøren for man f.eks fysiurgisk massage hvor man “bevæger” sig dybt ned i muskelvævet og bindevæv.
Denne behandlingsform vare ofte alt fra 30-90 minutter.

Hos kranio sakral terapeuter er behandlingen yderst nænsom og varer det meste af en time og arbejder med helheden i kroppen og det kranio sakrale system på både et fysisk såvel som psykisk plan.

Man kan også vælge at kombinere behandlingerne så man både får f.eks fysiurgisk massage og kranio sakral terapi under én behandling.
Begge former kan supplerer hinanden rigtig godt og være med til at få f.eks løsnet op på både muskelspændinger og kranienerver som afhjælper kroppen med at få færre smerter og mere bevægelighed.

I kranio sakral terapien arbejder vi med kroppens egne ressourcer og tager udgangspunkt i at hele kroppen er i stand til at kunne helbrede sig selv ved hjælp af teknikker fra kranio sakral terapi. Der er mange alternative behandlere som bruger denne behandling til at hjælpe mange mennesker med deres problemstillinger i hverdagen. Man kan arbejde med hele kroppen, da der er fokus på nervesystemet.

Kranio sakral terapi william

Hvem opfandt kranio sakral terapi?

Kranio Sakral Terapi udspringer fra en osteopatisk manuel-medicinsk metode og blev opdaget af en ung osteopat, Dr. Willam G. Sutherland i 1899.
Det var ham som fik dokumenteret, at der er bevægelighed mellem kranieknoglerne hos voksne i omkring 1920.

Det autonome nervesystem i kranio sakral terapi

Kranio Sakral Terapi udspringer fra en osteopatisk manuel-medicinsk metode og blev opdaget af en ung osteopat, Dr. Willam G. Sutherland i 1899. Det var ham som fik dokumenteret, at der er bevægelighed mellem kranieknoglerne hos voksne i omkring 1920. 

Under hans uddannelse studerede han et stykke kranieknogle, og det slog ham: ”Hvis kraniet er helt sammenvokset og dermed ubevægelig – hvorfor har de enkelte knogler så skråkanter som gæller hos en fisk?”. 

Willam valgte efter flere år at efterprøve sin teori om kraniets bevægelighed på sig selv. Dette gjorde han ved hjælp af en hjem, der var beregnet til at begrænse de enkelte kanieknoglers bevægelse èn efter èn og herved kunne observerer, hvad der skete og hvilke konsekvenser der var. 

Willam fandt ud af, at hæmning af øreknoglen ikke kun påvirkede hans hørelse, men også hans balance- og koncentrationsevne. Dette var det samme med hans kone, som også kunne konstatere, at forskellige restriktioner havde påvirkning af hans humør, så virkningen var både fysisk og psykisk. Han mærkede også en varme og væskebevælgelse langs rygsøjlen og ned til korsbenet. (sakral delen af ryggen, sacrum) Han gentog forsøgene og måtte konstatere, at det ikke kun var kraniet men også korsbenet, der bevægede sig vha. membraner i rygsøjlen. 

William G. Sutherland fortsatte sine eksperimenter og forskning og fik med tiden gode resultater med sine klienter. Han viede resten af sit liv til at kortlægge og videreudvikle teknikker, hvoraf mange stadig er helt grundlæggende i Kranio-Sakral Terapien. 

Det var først i 1976, at det var muligt for ikke lægeuddannet at tage uddannelsen. Efter 3 års videnskabelig forskning i Kranio-Sakral Terapi – både mikroskopiske undersøgelser med elektromikroskoper og kliniske undersøgelser – besluttede en Dr. John Uplegder i 1970’erne at undervise teknikken for ikke lægestuderende. 

Kranio-Sakral Terapi udøves i dag blandt andet af alternative behandlere, læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale i USA, Europa, Australien og New Zealand og kom til Danmark midt i 80-erne.

Læs flere artikler

(Visited 2.415 times, 4 visits today)