Hvad sker der i kroppen efter en massage

massage og bivirkninger

Vil du gerne vide hvad der sker i kroppen efter en massage?
Har du oplevet symtomer som gør at du for det dårligere?

Måske finder du lige, hvad du har brug for i dette blog indlæg omkring massage og bivirkninger.

massage teknik

Massage og bivirkninger efter en behandling

Der kan ske flere ting med kroppen efter en massage og bivirkninger er afhængigt af, hvor i kroppen du har ondt og hvor akutte dine smerter er.

Et studie publiceret af “Journal of Alternative and Complementary Medicine” viser at ca. 10% af alle som modtager en massage har en form for ømhed eller ubehag de efterfølgende dage. Denne ømhed skyldes en inflammatorisk respons, som stammer fra små revner i muskelvævet. Det starter en tilstrømning af hvide blodceller for at genopbygge de pågældende muskler.

Vores kroppe er alle forskellige og vi reagere derfor også forskelligt på massage dagene efter.

Hvad sker der i kroppen efter en massage?

Hormoner:
Under en massage bliver dele af ens hjerne aktiveret som er med til at udskille forskellige slags følelser.
Det er følelser som er forbundet med lykke, tilfredshed, og det kan være med til at sænke mængden af kortisol (som er vores stress hormon) i kroppen. De forskellige hormoner som bliver aktiveret under en massage er f.eks oxytocin, kortisol, serotonin og dopamin. De har alle tilfælles at skabe ro, og giver en afslappende effekt på vores krop efter en massage.
Læs mere om vores hormoner i kroppen her. 

Massage og bivirkninger

Blodcirkulation:
Når ens muskler bliver massageret bliver de langsomt æltet og løsnet op, da massage er med til at “trække” i musklerne og strække dem ud. Der vil derfor ofte opstå varme i kroppen, som er med til at øge ens blodcirkulation omkring muskelfibrene i kroppen. Den øget blodcirkulation i kroppen hjælper på at nære musklerne med ilt og næringstoffer og fjerner affaldsstoffer via blodet. Massage sætter også skub i lymfesystemet, der spiller en afgørende rolle i kroppens udrensning af affaldsstoffer.

Fysiurgisk massage er en dybdegående massage, som afspænder muskler og væv.

Med en fysiurgisk massage tager vi udgangpunkt i kroppens anatomiske opbygning, hvilket gør det til et fantastisk redskab mod smerter og spændinger, som resultat af længerevarende overbelastning.

Massage og bivirkninger, hvad er narturligt?

Massage og bivirkninger er naturligt,og der kan opstå følgende reaktioner i kroppen. Det er kroppens positive svar på, at en udrensning foregår.

Du vil ofte opleve at ens næse næsten altid stopper til under en massage.
Det er kun gode tegn, da det er kroppens måde at sige den har brug for “hjælp” og massagen har haft en god effekt på din krop.

Typiske og naturlige symtomer der kan opstå efter massage:

 • øget velbehag og afslappethed 
 • øget træthed og bedre søvn
 • utilpas – svimmelhed, kvalme, hovedpine – evt. feberlignende symptomer
 • kulderystelser eller ekstra varme i kroppen 
 • øget sved- eller slimafsondring fra næse, mund og svælg
 • følelsesmæssige udbrud
 • udtalt tørst
 • midlertidig opblussen af gamle sygdomme
 • øget toiletbehov med kortvarig forandring af lugt og udseende af urin/afførring

Massage og bivirkninger, husk vandet!

Det er vigtigt at indtage vand efter en massage behandling, da væskeunderskud kan give svimmelhed, hovedpine eller kvalme. Derfor er det vigtigt at du husker at drikke vand. Jo længere en massage er eller jo dybere massage du får jo mere vand skal der til.

Husk at du ofte kan se effekten af massage næste gang du er på toilet da affaldsstofferne kommer ud via ens urin. Mange oplever en meget kraftig reaktion, specielt efter første behandling. Reaktionerne er for eksampel hyppigere vandladning og afføring, luft i maven, tilstoppet næse og træthed. Det er kroppens måde at restituere sig på. Reaktionen aftager hurtigt igen.

Massage kan dehydrerer kroppen

Under en massage bliver ens muskelvæv “æltet”, da det er med til at frigøre spændinger og træthed.
Dvs. at væsken som er i vævet bliver løsnet, og ind i kroppens kredsløb, der ender i nyrerne. Husk derfor at drikke masser af vand, da det genopretter kroppends hydratiseringsniveau.

Vand kan reducerer ømhed efter en behandling

Mange mennesker indrømmer almindeligt at være lidt ømme efter en massage. Dette er helt naturligt. Når musklerne er sunde og hydreret, er de bløde og tillader blod til at strømme frit gennem dem.
Hvis musklerne er dehydreret, er det hvad der forårsager smerte og ømhed. Musklerne bliver tætte og kompakte, hvilket kan begrænse bevægelsen og forårsage ubehag. For at hjælpe med ømhed giver vand dine muskler den hydratisering, de har brug for at helbrede.

Vand og affaldsstoffer

Vand er med til at få renset ud i kroppen og på den måde kommer kroppen af med affaldsstoffer som bliver udskillet efter en massage behandling.

Husk at din krop er en organisme, som består af mange komplekse systemer og celler som hverdag hjælper dig og din krop på mange områder. Det kan derfor være en god ide at kombinere massage med fx. træning, da et godt helbred er et fundament for en sund livsstil og et godt liv. 

Jeg tilbyder et skræddersyet behandlingsforløb, hvor vi arbejder intensivt og skaber resultater sammen.

Jeg tilbyder en gratis konsultation, hvor du kan få indblik i, hvordan du kan nå dine mål – og få et liv med færre smerter og mere bevægelighed! 

fysiurgisk massage

Ømhed og reaktioner efter en massage

Selvom massage kan føles rart, og har mange gode egneskaber kan der opstå ømhed efter en massage behandling. Denne bivirkning er ofte et tegn på at du er blevet overbehandlet eller at din massør og “taget for hårdt fast” i dine muskler.

Hvad er "normal" ømhed efter en massage?

Lederen af ‘Sport og Deep Tissue Massage Department’ på McKinnon-Instituttet i Californien, har konkluderet at man kan godt blive øm efter en massage, og han svarer at ømheden godt kan minde om den samme som efter styrketræning.

Ømheden opstår, hvis du ikke er vant til den belastning som behandleren påfører dig og men Grant understreger at ømheden bør ikke vare mere end én dag eller to.
Hvis dette fortsætter er det muligvis fordi behandleren har været for hård ved dig og bør derfor justere hårdheden i behandlingen i næste session.

 • Du vil kunne opleve, at muskulaturen kan være lidt øm efterfølgende, men dette fortager sig relativt hurtigt efter et døgn. 
 • Du vil kunne få hovedpine, hvilket kan skyldes en øget udskillelse af affaldsstoffer, og du ikke har sørget for at drikke tilstrækkeligt med vand før og efterfølgende behandlingen. 
 • Kroppen bruger mere energi for at hele sig selv, og du vil efterfølgende kunne være mere træt på den gode måde.
 • Du kan måske få en øget vandladningstrang, men det går over i løbet af dagen.  

Gode råd til at reducerer ømhed i kroppen

Det er altid vigtigt at kommunikere under en behandling og fortæller din behandler, hvis massagen er for hård. Hvis du for en massage som gør ondt, vil din krop gå i “forsvar” og du vil ligge og kæmpe imod, hvilket giver den modsatte effekt af, hvad du gerne vil opnå under en massage.

Husk altid masser af vand, og hvis dette ikke hjælper kan et godt råd være at tage et varmt bad med epsom salt, som hjælper dine muskler til at slappe af og lindre din ømhed.
Magnesium er et mineral som hjælper kroppen både dine knogler, muksler og får dit krebsløb til at fungere optimalt.

Læs flere artikler

(Visited 28.039 times, 3 visits today)